Home Flip - Index

Flip In Rome 2015

Vrijdag 19 juni 2015
Vandaag ga ik met het vliegtuig naar Rome samen met juf Yvonne en Naomi
.


Vrijdagmiddag gaan we naar het Colosseum. Dat is een heel oud gebouw. Hier vochten heel vroeger mensen tegen elkaar en tegen leeuwen en tijgers.
Die mensen heetten gladiatoren.

\
Zo zag dat er vroeger uit.

*Voor alle grote mensen*

Het Colosseum is een Amfitheater en werd van oorsprong gebruikt voor spelen. Hierbij werden dier tegen dier, mens tegen dier en mens tegen mens ingezet. Naast deze bloederige voorstellingen waren er ook voorstellingen met onder andere acrobaten en fluitspelers. De bloederige spelen werden in 404 na Christus door keizer Honorius verboden. Vandaag de dag is het Colosseum één van de meest bekende bezienswaardigheden in Rome. Het is een monument van formaat en één van de zeven wereldwonderen.

Gladiatoren shows waren gruwelijk en wreed, maar heel erg populair in het zo beschaafde Rome. Vanaf de derde eeuw tot het begin van de vijfde eeuw hebben miljoenen toeschouwers zich vergaapt aan het spel met de dood in de arena. Vooral na de inwijding van het Colosseum waren de shows van een ongekende omvang.


Als we in het hotel uit het raam kijken zien we de huizen aan de overkant. De mensen wonen hier een beetje anders dan wij.

Uit eten met juf Yvonne en Naomi

Ossobuco

Zaterdag 20 juni


Vanmorgen gaan we naar de St Pieter. Dat is een hele grote kerk in Vaticaanstad. Daar woont de paus. Hij is de baas van de
katholieke kerk.

De wachters van Vaticaanstad

*Voor alle grote mensen*

De St Pieterkatholieke kerk in Vaticaanstad. Gebouwd tussen 1506 en 1626. Tot 1989 was het de grootste kerk ter wereld (in dat jaar werd de Basilique Notre-Dame de la Paix in Yamoussoukro in Ivoorkust opgeleverd). De Sint Pieter beslaat een oppervlakte van ruim 15.000 vierkante meter. Er is plek voor 60.000 mensen. Het beklimmen van de koepel – eerst een lift, daarna trappen - is één van de hoogtepunten van iedere toeristentrip. Naast het uitzicht in de Sint Pieter zelf (de koepel meet van grond tot top 137 meter) is er buiten ook een uitzichtpunt. Je kijkt over de hele stad uit. En over het enorme plein waar de paus altijd zijn toespraken houdt. Verder zijn er in de Sint-Pieter 395 beelden, waaronder Pietà van Michelangelo, een beeld van Maria met de dode Jezus in haar armen.


Wij gaan niet naar binnen.
Buiten staat een superlange rij. Dan moeten we wel 4 uur wachten in de volle zon om een kaartje te kopen en ik heb geen zonnebrand bij me.

Dit noemen ze de Engelenbrug.

Even een beetje water kopen.

*Voor alle grote mensen*

De Engelenbrug is de Romeinse brug die de Engelenburcht met de andere oever van de Tiber verbindt. De brug werd in 134 gebouwd in opdracht van keizer Hadrianus. Hij wilde een verbinding tussen de stad en zijn nieuwe mausoleum, de Engelenburcht.


Weer een stuk verder lopen.
Dit zijn de Spaanse trappen. De juf vindt er niet zoveel aan.
Veel teveel mensen.




Zo, ik zit op een Spaanse trap!
 

Een straatje met allemaal kunstenaars

Opeens wordt het heel erg donker en gaat het heel hard waaien, regenen en onweren.
We kunnen gelukkig schuilen, maar het water komt steeds hoger.



Terug met de metro naar het hotel.

Even een beetje opdrogen, want ik ben echt kleddernat geworden.
Oh ja, zie je mijn nieuwe Rome T-shirtje?
Tegen de avond lopen we naar het Forum Romanum
Dit is het hele oude Rome

*Voor alle grote mensen*

Forum Romanum was een nat dal wat gebruikt werd voor begrafenissen. Toen men ophield dit dal te gebruiken als begraafplaats, ontstond er een marktplein waar handel gedreven werd door dorpelingen uit nabij gelegen dorpen. Forum Romanum was het centrum van Rome in de oudheid. Zowel voor politiek, als juridisch, als religieus, als commercieel. Iedereen kwam naar dit bruisende centrum.

Op dit plein hebben verschillende belangrijke momenten plaatsgevonden. Augustus werd gekroond tot keizer. Er werd door de senaat beslist over oorlog en vrede. Er werden openlijke discussies gehouden over sociale vraagstukken. Belangrijke documenten werden bewaard in het Tabularium, staatsarchief. Het Tabularium keek vanuit het Capitool neer op Forum Romanum.

Langs het plein stonden verschillende houten huisjes. Deze werden afgebroken toen keizer Augustus aan de macht was. Hij verving de huisjes door grote marmeren tempels.  Volgens hem zouden ze zo dichter bij de goden zijn, niet iedereen was het hier mee eens. Behalve tempels stonden er ook twee basilieken op het plein, Basilica Julia en Basilica Aemilia. De basilieken waren bestemd voor de handel en marktbedrijf.

In de 3e eeuw na Christus ontstond een brand die een groot deel van de gebouwen op het plein vernietigde. Ook plunderingen door Goten en Vandalen en aardbevingen zorgden ervoor dat er niet veel meer over bleef van het ooit zo belangrijke Forum Romanum. In de jaren 800 tot 1300 na Christus werd materiaal van de overblijfselen gehaald om te gebruiken om andere gebouwen te bouwen.


's Avonds wandelen we door de tunnel naar de Trevifontein.

Dit is de Trevifontein, Ik word er een beetje verdrietig van.
in februari 2015 hebben supporters van een voetbalclub uit Nederland de fontein erg kapot gemaakt.

*Voor alle grote mensen*

De Trevifontein is de grootste fontein van Rome. De fontein, die door architect Nicola Salvi ontworpen werd in late barokstijl, is 26 meter hoog en 22 meter breed. Ze ontleent haar naam aan het feit dat er drie straten (tre vie) samenlopen. De eerste tekeningen voor de fontein waren van de hand van Bernini. De invloeden van deze beroemde beeldhouwer zijn zeker terug te vinden.

In het midden van het beeldhouwwerk staat Neptunus afgebeeld op een schelp die door twee zeepaarden en jonge zeegoden wordt voortgetrokken. Het water heeft de kleur van een smaragd, wat een effect van de witte kalksteen is, en wordt daardoor beschouwd als de mooiste fontein ter wereld. Leuk weetje: Als je een muntje over je schouder in de fontein gooit, kom je volgens de overlevering ooit terug naar Rome.


En zo zag de fontein er eerst uit.

Als je een muntje in de vijver gooit zeggen ze, dat je nog een keer terug komt naar Rome
Jammer genoeg kunnen we nu geen muntje gooien, maar we komen vast nog een keer terug!

Zondag 21 juni


Vandaag gaan we naar het Pantheon.
Dat is een mooi gebouw van vroeger.

Binnen zie je een hele hoge koepel

*Voor alle grote mensen*

Een Romeins gebouw dat zo perfect is als het Pantheon zul je nergens anders aantreffen. Het is een van de best bewaard gebleven oude gebouwen van Europa; het majestueuze uiterlijk is in 2000 jaar tijd nauwelijks veranderd. Er is geen ander monument te vinden dat zo’n levendig beeld geeft van hoe Rome eruit moet hebben gezien tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk.


Op het Navonaplein zijn twee hele mooie fonteinen.
Ik hoop maar, dat die duif niks op het hoofd van die meneer doet.

Kijk, daar loopt weer een gladiator

En wie zitten er nu onder dat zwarte doek?

Zweeft die meneer nu? Kijk maar eens goed hoe dat kan!

*Voor alle grote mensen*

Piazza Navona is een plein wat vooral bij kunstenaars erg in trek is, ook al is het natuurlijk voor toeristen net zo goed een mooi plein om te vertoeven. Naast vele bezienswaardigheden zoals fonteinen, paleizen en kerken zijn er verschillende restaurants en café’s op piazza Navona


We lopen heeeel veel trappen op en kijken dan uit
op een stukje van Rome.


's Avonds gaan we met de bus naar een ander stukje van de stad.
Het heet Travestere
Het ligt aan de rivier de Tiber en het is er heel gezellig


Kijk, allemaal vlinder aan de muur.

Even shoppen!

Een mooie brug over de rivier.

Langs de rivier zijn allemaal kraampjes waar je kunt eten en leuke dingen kunt kopen.

Maandag 22 juni
Vandaag gaan we naar Viila Borghese. Dat is een heel groot park.


Onderweg komen we deze gladiator tegen.
Hij wil heel graag met mij op de foto.

Nog even een drankje voordat we terug gaan naar het hotel om de koffers op te halen.

De zon gaat onder en onze reis is voorbij.

Hup, de lucht in en terug naar huis en straks weer naar school
Wat was het leuk in Rome.
   
Flip - Index Home