We gaan naar Side in Turkije
Side is een stadje aan de zuidkust van Turkije. Het ligt in het centrum van een erg mooie regio waar het Taurus-gebergte neerdaalt naar de Pamphylian-vlakte. Het historische stadscentrum van Side ligt op een uniek schiereiland, met aan beide zijden 2 mooie zandstranden. |
|
Hoera , hier is alvast een blauwe lucht! |
|
Dit is ons "hotel" Een huisje met een terras. |
Kijk, mijn bed is speciaal voor mij mooi opgemaakt |
Mijn eerste avond in Turkije. |
|
Zondag 19 mei |
|
Natuurlijk gaan we vandaag naar het strand en zwemmen in de zee. |
|
Side by night |
|
*Voor alle grote mensen* |
|
Het woord "Side" komt oorspronkelijk uit het Arabisch en betekent granaatappel. De stad kreeg deze naam op grond van de vorm van de oude Romeinse haven, die aan een granaatappel doet denken. Eens was Side de geheime ontmoetingsplaats van Cleopatra en Marcus Antonius. De oude ruïnes zijn vandaag de dag nog volop aanwezig,
Side is de enige oude stad aan de Turkse zuidkust die systematisch is opgegraven. De haven was vroeger een slavenmarkt en een centrum voor piraterij. De stad genoot van voorspoed onder het Romeinse rijk en de meeste monumenten dateren uit die tijd. In de 10e eeuw was Side verlaten na een brand. De bestaande stad dateert uit het begin van de 20ste eeuw toen ballingen uit Kreta (Grieks sprekende moslims) er neerstreken. Waarschijnlijk ligt onder het strand nog een groot deel van de voormalige stad en haar stadium. |
|
Gelukkig lig ik op een strand waar niet zoveel parasols en ligbedden staan. |
Blauw licht over het water. |
Wandelen over de boulevard. Dat is een weg langs het strand. |
Winkelen in Side |
Maandag 20 mei |
|
Na een dagje strand gaan we heerlijk uit eten |
|
*Voor alle grote mensen* |
|
De Turkse keuken wordt, na de Franse en de Chinese, beschouwd als een van de voornaamste en meest veelzijdigste keukens ter wereld. De gerechten zijn meestal gebaseerd op vers fruit en groente, gegrild vlees en vele soorten salades. De diverse schotels worden vaak begeleid door yoghurt en sauzen. Kenmerkend voor de Turkse keuken is de bereiding van de gerechten in een houtoven. Hier vind je authentieke Turkse recepten zoals Döner kebab Haydari, Humus, Cacik, marmeladekoekjes, Börek, Turkse pizza, Palamut, Ayran, Salep en yoghurtsalade. | |
Dit is testi kebab Het eten wordt in een kruik klaargemaakt |
Daar komt de ober met de hamer |
De kruik wordt kapot geslagen. |
|
In Side leven een heleboel katten, die ook wel een hapje mee willen eten |
|
Lamsvlees met paprika, uien en nog veel meer. |
Dat ziet er lekker uit. |
Juf Yvonne vertelt, dat ze in Nederland Turkse kinderen in haar klas heeft. Dat vindt de ober heel erg leuk. Hij maakt zomaar een verrassing voor ons. Een toetje met warme appel en vanilleijs. in het Turks heet het Elma tadle |
|
Dinsdag 21 mei |
|
In Nederland regent het de hele dag. Ik zit hier op het strand in mijn zwembroek en het is 31 graden! |
|
Terug van het strand. Even relaxen in de schaduw van een boom |
In de tuin van het hotel groeien de sinaasappels aan de bomen. |
De zon gaat onder |
|
Woensdag 22 mei |
|
Juf Yvonne zegt, dat dit een luiervakantie is, dus gaan we weer een dagje luieren op het strand. | |
Zo, tijd voor een dineetje aan de zee. |
|
Winkelen in Side |
Heel veel gekleurde lampen |
Donderdag 23 mei |
|
Net terug van het strand en kijk eens hoe mijn bed is opgemaakt. Romantisch hè. Nu nog een lief berenvriendinnetje! |
|
We gaan vis eten in Side. Dat lust een beer natuurlijk wel. |
De tafel is al gedekt. |
Vooraf eten we een reuzengarnaal. |
Deze vis gaat straks met een zoutlaag in de oven. |
Aan tafel gaat er nog even een vuurtje onder. |
Heel voorzichtig wordt de dikke zoutlaag van de vis gehaald |
Lekkere vis en zo'n uitzicht. Wat wil ik nog meer. |
|
Nog even shoppen in de vele winkelstraatjes |
|
Vrijdag 24 mei |
|
Vanochtend gaan we naar de oude stad kijken. Dit is hier wel 2800 jaar oud. |
|
Dit is heel vroeger een ziekenhuis geweest. |
|
In het museum van Side staan hele oude beelden. |
|
Omdat de beelden heel erg oud zijn mist er soms weleens een arm of een been. |
|
Zo zag het geld er vroeger uit. |
We gaan naar de de arena. |
Hier werden vroeger gladiatorengevechten gehouden |
Het wordt nu als theater gebruikt met plaats voor 20.000 mensen |
Zo maken ze hier een lekker ijsje. |
|
*Voor alle grote mensen* |
|
Veel ijs is op basis van maras; een soort kauwgumachtige substantie, die zorgt dat je het ijs echt kunt stretchen en het zelfs kunt snijden. Zoet en fris. Op straat worden er vaak mini-shows weggegeven door de ijsverkoper; ze halen kunstjes uit met de hoorntjes en het rekbare ijs. Het ijs heeft een laag vetgehalte, natuurlijke grond- en smaakstoffen, geen "vreemde" nasmaak, romig, niet snel smeltend en een zuivere smaak. Daarbij draagt het ijs het predicaat 'halal' en is dus voor moslims toegestaan. |
|
In Side verkopen ze heel veel kruiden. |
Ze maken er een schilderij van. |
Nog even een middagje op mijn ligbedje in de zon. Heb ik al een kleurtje? |
De laatste avond Morgenochtend zijn we weer terug in Nederland. Daar schijnt misschien ook wel de zon! Het was een bereleuk weekje in Turkije |