Wat heb je nodig:
- 6 sneetjes oud witbrood (casino)
- 1 ei
- 2 dl melk
- 50 g boter of margarine
- 6 eetlepels suiker
- 3 theelepels kaneelpoeder
Materialen
- een garde
|
Zo maak je het
- Eerst de korstjes van het brood snijden.
- Snijd de sneetjes steeds dwars door zodat je allemaal driehoeken hebt.
- Breek het ei boven een kom.
- Schenk de melk erbij en klop het met een garde goed door elkaar.
- Schenk dit eimengsel in een diep bord.
- Leg 3 driehoekjes brood in het eimengsel
- Laat het brood goed nat worden.
- Haal ze er weer uit vóór ze héél vochtig worden
- Leg ze veilig op een ander bord.
- Doe dit ook met de volgende 3 driehoekjes.
- Meng in een diep bord suiker en kaneel.
- Verhit in een koekenpan de helft van de boter.
- Leg 6 driehoekjes geweekt brood in de hete boter.
- Bak ze in 3 minuten aan één kant bruin.
- Omkeren en ook de andere kant bruin bakken. 2 Minuten moet genoeg zijn.
- Schep ze uit de pan op het bord met de suiker en de kaneel.
- Wentel de driehoekjes erdoor ('wentelteefjes'!) zodat ze helemaal bedekt zijn.
- Op dezelfde manier maak je ook van de andere brooddriehoekjes echte wentelteefjes met veel kaneelsuiker.
- Zo wordt oud brood ineens een lekker tussendoortje of toetje
|
|
Dit heb je nodig:
- 8 witte afbakpistolets
- 500 g rundergehakt
- 1 theelepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
- 1 zakje gehaktkruiden
- 1 theelepel mosterd
- tomatenketchup of curry
|
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4.
- Van alle broodjes snij je van de bovenkant een kapje af.
- Nu hol je ze met je vingers of een lepeltje uit (de kruimels zijn voor de vogels!). Zo is er plaats voor het gehakt, dat straks in de broodjes gaat.
- Gehakt, Italiaanse kruiden, gehaktkruiden en mosterd doe je samen in één kom.
- Kneed het met je handen stevig door elkaar.
- Vul alle broodjes (er mag best een bergje op!) met gehakt.
- Zet ze op het rooster, in het midden van de oven en bakken maar...<
- Na 20 minuten zijn ze knapperig en gaar.
Extra lekker met tomatenketchup of curry |
(Voor 4 personen} |
Dit heb je nodig:
- 200 g varkensfiletlapjes, in stukjes
- 50 ml slagroom
- 2 eetlepels Japanse sojasaus
- 4 shoarmabroodjes (pak a 8 stuks)
- 1 komkommer, in blokjes
- 2 romatomaten, in plakken
- 1 winterwortel, geraspt
- 1 eetlepel olie<
/ul> |
Zo maak je het:
- Verhit de olie in een koekenpan
- Bak hierin de stukjes varkensfilet bruin en gaar.
- Schenk de slagroom erbij enlaat deze even inkoken
- Breng op smaak met sojasaus.
- Rooster de shoarmabroodjes in een broodrooster lichtbruin
- Snijd ze daarna open en schep het vlees ertussen.
- Zet de gesneden groenten ernaast op tafel, zodat iedereen zelf rauwkost in het shoarmabroodje kan doen.
- Dichtklappen en opeten maar!
|
(Voor4 personen) |
Dit heb je nodig
- 30 g rucolasla
- 4 eieren
- 4 eetlepels halfvolle melk
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 4 bruine pistoletjes
- 4 eetlepels roomkaas met knoflook
|
Zo maak je het
- Helft van rucola fijnsnijden.
- Eieren loskloppen met melk, gesneden rucola, zout en peper.
- In koekenpan olie verhitten en achtereenvolgens vier omeletten bakken.
- Pistolets opensnijden en besmeren met roomkaas.
- Rest van rucola op broodjes leggen.
- Omelet er dubbelgevouwen tussen leggen.
|
(Grieks; voor 4 personen)
Tip: Deze omelet kan ook worden gegeten als hoofdgerecht |
Dit heb je nodig:
- 3 vleestomaten
- 2 uien
- 3 takjes peterselie
- 8 eieren
- 4 eetlepels melk
- zout en versgemalen peper
- 4 eetlepels olijfolie
|
Zo maak je het:
- Tomaten wassen, halveren en pitjes verwijderen.
- Tomaten fijn snijden en in zeef laten uitlekken.
- Uien pellen en snipperen. Peterselie fijn knippen.
- Eieren loskloppen met melk, zout en veel peper.
- In grote koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
- Ui ca. 5 minuten zachtjes bakken.
- Tomaat op halfhoog vuur ca. 3 minuten meebakken.
- Bestrooien met zout en peper. Rest van olie toevoegen.
- Eiermengsel in pan schenken en met houten lepel door groenten roeren.
- Stoppen met roeren als ei gaat stollen.
- Omelet met deksel op pan op laag vuur gaar en smeuïg bakken.
- Bestrooien met peterselie. Lekker met geroosterd brood en frisse salade.
|
(Voor 4 personen; kinder-lunchgerecht) |
Dit heb je nodig
- 3 eieren
- 3 eetlepels yoghurtmayonaise
- 2 eetlepels yoghurt
- 25 g jonge kaas, geraspt
- 2 blaadjes ijsbergsla, in flinterdunne reepjes
- 4 sneetjes bruinbrood
|
Zo maak je het:
- Kook de eieren in ca. 10 minuten hard.
- Spoel ze onder koud stromend water en pel ze.
- Prak ze in een diep bord met een vork grof.
- Meng er de mayonaise, yoghurt, kaas en reepjes ijsbergsla door.
- Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Bestrijk de boterhammen met de eisalade.
- Snijd de boterham voor je kind in kleine stukjes.
|
(Frans; Voor l-2 personen; hartige taart) |
Dit heb je nodig:
- 3 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), ontdooid
- 2 eetlepels crême fraîche
- 2 eetlepels Dijon mosterd
- 3 takjes tijm
- 6-8 tasty tom tomaten, in dikke plakken
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum
- Quichevorm (doorsnede 22 cm), ingevet
Tip:
De taart is ook geschikt als hoofdgerecht.
Leg dan onder de plakken tomaat 150 gram brie in plakken. |
Zo maak je het:
- Oven voorverwarmen op 200 °C.
- Plakjes deeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak leggen
- Uitrollen tot dunne ronde lap van ca. 24 cm.
- Ingevette quichevorm bekleden met deeg, deeg aan randen goed aandrukken.
- Crême fraîche en mosterd door elkaar roeren en over taartbodem uitstrijken.
- Tijmblaadjes van takjes rissen en zout en peper naar smaak erover strooien.
- Tomaten dakpansgewijs in cirkels in vorm leggen.
- Met zout en peper bestrooien en basilicumolie erover druppelen.
- Taart 1 richel onder midden van oven schuiven en in 25-35 min.
- Goudbruin en gaar bakken. Laten afkoelen tot lauwwarm.
Nabereiden
- Als je de taart lauwwarm of koud serveert, kan je de taart garneren met een verse kruidensalade.
- Meng vlak voor het serveren blaadjes basilicum en munt met grofgehakte peterselie, wat bieslook en enkele druppels citroensap en olijfolie.
- Schep de salade in het midden van de tomatentaart.
|
|