Home Recepten - Index

Lunch


Wentelteefjes

(Voor 4 personen)

Wat heb je nodig:

  • 6 sneetjes oud witbrood (casino)
  • 1 ei
  • 2 dl melk
  • 50 g boter of margarine
  • 6 eetlepels suiker
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • Materialen

  • een garde

Zo maak je het

  • Eerst de korstjes van het brood snijden.
  • Snijd de sneetjes steeds dwars door zodat je allemaal driehoeken hebt.
  • Breek het ei boven een kom.
  • Schenk de melk erbij en klop het met een garde goed door elkaar.
  • Schenk dit eimengsel in een diep bord.
  • Leg 3 driehoekjes brood in het eimengsel
  • Laat het brood goed nat worden.
  • Haal ze er weer uit vóór ze héél vochtig worden
  • Leg ze veilig op een ander bord.
  • Doe dit ook met de volgende 3 driehoekjes.
  • Meng in een diep bord suiker en kaneel.
  • Verhit in een koekenpan de helft van de boter.
  • Leg 6 driehoekjes geweekt brood in de hete boter.
  • Bak ze in 3 minuten aan één kant bruin.
  • Omkeren en ook de andere kant bruin bakken. 2 Minuten moet genoeg zijn.
  • Schep ze uit de pan op het bord met de suiker en de kaneel.
  • Wentel de driehoekjes erdoor ('wentelteefjes'!) zodat ze helemaal bedekt zijn.
  • Op dezelfde manier maak je ook van de andere brooddriehoekjes echte wentelteefjes met veel kaneelsuiker.
  • Zo wordt oud brood ineens een lekker tussendoortje of toetje

Berenbroodjes

Dit heb je nodig:

  • 8 witte afbakpistolets
  • 500 g rundergehakt
  • 1 theelepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
  • 1 zakje gehaktkruiden
  • 1 theelepel mosterd
  • tomatenketchup of curry

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Van alle broodjes snij je van de bovenkant een kapje af.
  • Nu hol je ze met je vingers of een lepeltje uit (de kruimels zijn voor de vogels!). Zo is er plaats voor het gehakt, dat straks in de broodjes gaat.
  • Gehakt, Italiaanse kruiden, gehaktkruiden en mosterd doe je samen in één kom.
  • Kneed het met je handen stevig door elkaar.
  • Vul alle broodjes (er mag best een bergje op!) met gehakt.
  • Zet ze op het rooster, in het midden van de oven en bakken maar...<
  • Na 20 minuten zijn ze knapperig en gaar.

Extra lekker met tomatenketchup of curry

Shoarmabroodje gezond

(Voor 4 personen}

Dit heb je nodig:

  • 200 g varkensfiletlapjes, in stukjes
  • 50 ml slagroom
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus
  • 4 shoarmabroodjes (pak a 8 stuks)
  • 1 komkommer, in blokjes
  • 2 romatomaten, in plakken
  • 1 winterwortel, geraspt
  • 1 eetlepel olie<
  • /ul>

Zo maak je het:

  • Verhit de olie in een koekenpan
  • Bak hierin de stukjes varkensfilet bruin en gaar.
  • Schenk de slagroom erbij enlaat deze even inkoken
  • Breng op smaak met sojasaus.
  • Rooster de shoarmabroodjes in een broodrooster lichtbruin
  • Snijd ze daarna open en schep het vlees ertussen.
  • Zet de gesneden groenten ernaast op tafel, zodat iedereen zelf rauwkost in het shoarmabroodje kan doen.
  • Dichtklappen en opeten maar!

Rucolaomelet

(Voor4 personen)

Dit heb je nodig

  • 30 g rucolasla
  • 4 eieren
  • 4 eetlepels halfvolle melk
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 bruine pistoletjes
  • 4 eetlepels roomkaas met knoflook

Zo maak je het

  • Helft van rucola fijnsnijden.
  • Eieren loskloppen met melk, gesneden rucola, zout en peper.
  • In koekenpan olie verhitten en achtereenvolgens vier omeletten bakken.
  • Pistolets opensnijden en besmeren met roomkaas.
  • Rest van rucola op broodjes leggen.
  • Omelet er dubbelgevouwen tussen leggen.

Omelet met ui

(Grieks; voor 4 personen)
Tip: Deze omelet kan ook worden gegeten als hoofdgerecht

Dit heb je nodig:

  • 3 vleestomaten
  • 2 uien
  • 3 takjes peterselie
  • 8 eieren
  • 4 eetlepels melk
  • zout en versgemalen peper
  • 4 eetlepels olijfolie

Zo maak je het:

  • Tomaten wassen, halveren en pitjes verwijderen.
  • Tomaten fijn snijden en in zeef laten uitlekken.
  • Uien pellen en snipperen. Peterselie fijn knippen.
  • Eieren loskloppen met melk, zout en veel peper.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Ui ca. 5 minuten zachtjes bakken.
  • Tomaat op halfhoog vuur ca. 3 minuten meebakken.
  • Bestrooien met zout en peper. Rest van olie toevoegen.
  • Eiermengsel in pan schenken en met houten lepel door groenten roeren.
  • Stoppen met roeren als ei gaat stollen.
  • Omelet met deksel op pan op laag vuur gaar en smeuïg bakken.
  • Bestrooien met peterselie. Lekker met geroosterd brood en frisse salade.

Broodje frisse eisalade

(Voor 4 personen; kinder-lunchgerecht)

Dit heb je nodig

  • 3 eieren
  • 3 eetlepels yoghurtmayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 25 g jonge kaas, geraspt
  • 2 blaadjes ijsbergsla, in flinterdunne reepjes
  • 4 sneetjes bruinbrood

Zo maak je het:

  • Kook de eieren in ca. 10 minuten hard.
  • Spoel ze onder koud stromend water en pel ze.
  • Prak ze in een diep bord met een vork grof.
  • Meng er de mayonaise, yoghurt, kaas en reepjes ijsbergsla door.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Bestrijk de boterhammen met de eisalade.
  • Snijd de boterham voor je kind in kleine stukjes.

Tomatentaart

(Frans; Voor l-2 personen; hartige taart)

Dit heb je nodig:

  • 3 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), ontdooid
  • 2 eetlepels crême fraîche
  • 2 eetlepels Dijon mosterd
  • 3 takjes tijm
  • 6-8 tasty tom tomaten, in dikke plakken
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum
  • Quichevorm (doorsnede 22 cm), ingevet

Tip:

De taart is ook geschikt als hoofdgerecht.
Leg dan onder de plakken tomaat 150 gram brie in plakken.

Zo maak je het:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C.
  • Plakjes deeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak leggen
  • Uitrollen tot dunne ronde lap van ca. 24 cm.
  • Ingevette quichevorm bekleden met deeg, deeg aan randen goed aandrukken.
  • Crême fraîche en mosterd door elkaar roeren en over taartbodem uitstrijken.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en zout en peper naar smaak erover strooien.
  • Tomaten dakpansgewijs in cirkels in vorm leggen.
  • Met zout en peper bestrooien en basilicumolie erover druppelen.
  • Taart 1 richel onder midden van oven schuiven en in 25-35 min.
  • Goudbruin en gaar bakken. Laten afkoelen tot lauwwarm.
  • Nabereiden

  • Als je de taart lauwwarm of koud serveert, kan je de taart garneren met een verse kruidensalade.
  • Meng vlak voor het serveren blaadjes basilicum en munt met grofgehakte peterselie, wat bieslook en enkele druppels citroensap en olijfolie.
  • Schep de salade in het midden van de tomatentaart.
Recepten - Index Home