Dit heb je nodig:
- 6 eetl paneermeel
- 1 ui, gesnipperd
- 1 eetl gehakte peterselie
- 500 gr rundergehakt
- 100 gr geraspte parmezaanse kaas<
- 1 ei
- zout en peper<
- 450 gr macaroni of spirelli
- 3 eetl olijfolie
- 1 ui, gesnipperd.
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 2 halve liter blikken gepelde tomaat
- 1 eetl tomatenpuree
- 1 eetl bruine suiker
- twee takjes oregano
- 2 takjes tijm (of 1 theel gedroogd)
- peper en zout
- 100 gr geraspte parmezaanse kaas
|
Zo maak je het:
- Doe het paneermeel in een kom, voeg de gesnipperde ui toe, de peterselie, het gehakt en de parmezaanse kaas, zout en peper.
- Klop het ei licht en doe het ook bij het mengsel.
- Kneed alles door elkaar en maak er balletjes van ter grootte van een pingpongbal. Het moeten er ongeveer 20 worden.
- Bak ze in een eetl olie op niet te hoog vuur< in een koekenpan, regelmatig omscheppend, gaar. Dat duurt 10-15 minuten.
- Verhit ondertussen de rest van de olie in een braadpan.
- Bak daarin de ui en de knoflook tot ze licht goudkleurig zijn.
- Voeg dan de inhoud van de blikken tomaat toe met het nat erbij.
- Maak de tomaten met een pollepel een beetje fijn.
- Doe de tomatenpuree erbij, de suiker, de oregano en tijm en wat zout en peper.
- Zet het vuur laag wanneer het kookt, doe de deksel erop en laat de saus een uur zacht pruttelen.
- Voeg dan de gehaktballen toe, doe de deksel weer op de pan en kook nog een halfuur op zacht vuur.
- Kook het laatste kwartier macaroni volgens de aanwijzing op het pak.
- Serveer de macaroni met de gehaktballetjes en de saus eroverheen.
- Zet een bakje met geraspte parmezaanse kaas op tafel zodat ieder dat naar smaak erover kan strooien.
- Geef er wat gemengde sla bij.
|
Dit heb je nodig:
- 1 el olie
- 350 g elleboogmacaroni
- 90 g ansjovis (blik)
- melk
- 185 g Emmentaler, in plakken
- 2 tomaten, in schijfjes
- 2 tl gehakte verse (of 1 tl gedroogde) basilicumblaadjes
Voor de Saus:
2 el olie
1 ui, zeer fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
425 g tomaten (blik)
1 tI gehakte, versegedroogde basilicumblaadjes
1 el tomatenpuree |
Zo maak je het:
Pasta:
- breng een grote pan water met de olie aan de kook.
- Kook de macaroni in 8-10 min. 'al dente'.
- Afgieten, afspoelen met warm water en weer afgieten.
- Ansjovis laten uitlekken en 30 min. weken in een kommetje melk. Afgieten.
Saus:
- verhit olie in een pan en fruit de ui goudbruin.
- Knoflook, gehakte tomaten met vocht, basilicum en tomatenpuree toevoegen.
- Afdekken en onder af en toe roeren ca. 20 min. laten pruttelen.
- Van het vuur halen.
- Vet een lage ovenschaal van 25 x 28 cm in.
- Schep de helft van de gare macaroni erin.
- Schep hierover de tomatensaus en daarop de rest van de macaroni.
- Kaasplakjes erop leggen, daarna de ansjovisfilets in een ruitjespatroon.
- Leg een schijfje tomaat in elke ruit. Bestrooien met basilicum.
- 15-20 Min. op 190 °C bakken, of tot het gerecht goed heet is en de kaas gesmolten is.
|