Türken, de moeder van Zehnep leert juf Yvonne Turkse pizza's te maken Hieronder staat wat je nodig hebt voor ongeveer 30-40 pizza's. |
|
Voor het deeg:
|
Voor de vulling:
|
Doe een beetje water bij de gist en roer tot een papje. Doe de bloem in een grote kom. Giet er de melk bij, de zonnebloemolie, de gist en het zout. Op de foto is 2 kg bloem gebruikt. |
Kneed het deeg. Als het te droog is doe je er een beetje water bij en zonnebloemolie. Laat het deeg 10 minuten rusten. Kneed het opnieuw tot een soepel veerkrachtig deeg. Laat het ruim een half uur rusten op een warme plek. |
Doe het gehakt in een grote kom. Voeg er zout bij en flink veel zwarte peper. Voeg sambal oelek toe (naar smaak) en de tatle biber. Maak de uien zeer fijn in een foodprocessor o.i.d. en doe dit ook bij het gehakt. Kneed het geheel. |
Milde pepersaus. Je kunt ook de scherpe saus gebruiken. Dan hoef je geen sambal te gebruiken. |
Doe vervolgens de paprika's, daarna de tomaten en daarna de peterselie in de foodprocessor. Maak de groenten heel fijn in piepkleine stukjes. De hoeveelheden op de foto's zijn bedoeld voor 2 kg gehakt |
|
Zo zien de groenten eruit. Giet het overtolligevocht af, anders wordt het deeg straks te nat. Meng nu de groenten ook door het gehakt. Roer er voor de smaak en de kleur ook nog 3 blikjes (grote) of 6 (kleine) tomatenpuree doorheen. Kijk of het gehaktmengsel smeerbaar ensmeuïg is. Het mag niet te droog zijn. Doe er anders wat zonnebloemolie doorheen. |
Maak van het deeg nu kleine bolletjes, plat aan de onderkant. Bedek ze even met plastic, anders drogen ze uit. |
Zo'n grote houten plank is wel handig. |
Rol nu de bolletjes uit tot een dunne deeglap van ongeveer 30 cm. Je kunt ronde of ovale lappen maken. |
Schep een ruime eetlepel gehaktmengsel in het midden van de pizza. Smeer het met de bolle kant van de lepel goed uit. Het moet echt een dun laagje zijn. |
|
Leg de pizza in een speciale pizzapan. Een platte pan met antiaanbaklaag met deksel op een kookplaat kan ook. Laat de pizza 2-3 minuten bakken aan één kant. |
De pizza is klaar als hij niet meer slap is en de randjes opzwellen. Aan de onderkant moet hij licht kleuren. Warm is de pizza lekker knapperig. |
Maak een salade van sla, stukjes tomaten, gesnipperde ui en peterselie. Leg de warme of afgekoelde pizza op jet bord en leg er wat sla op. Besprenkel de sla met wat citroensap.Rol de pizza op. Afiyet olsun
|